Vattenskorpion

Ett spännande djur som är bland de större vi hittar när vi håvar, är klodyvel, en sorts vattenskorpion. Den tillhör gruppen vattenskinnbaggar och ingår i släkten ”Nepa”.

Den är väldigt lätt att känna igen med sina kraftiga klor och sitt långa andningsspröt som sticker ut från bakdelen. Den har två långa gripklor som kan misstas för antenner om man tittar snabbt. Ibland beskrivs den som att den liknar ett litet löv som går omkring.

Klodyveln är ett rovdjur och lever främst på mygg- och fluglarver, vattenskalbaggar, fiskyngel, grodyngel och enstaka småfiskar. Den fångar maten med sina gripklor och om den kniper en så gör det väldigt ont.

Den trivs bäst i sötvatten med mycket växtlighet, gärna grunt vatten. Den simmar inte så bra utan tar sig oftast fram genom att gå. Man kan ofta hitta den sittande på vegetation med andningsröret vid ytan. Den har vingar och kan, vid behov flyga.

Klodyveln går som de andra vattenbaggarna genom en livscykel som består av ägg, nymf/larv/vuxen. Nymfen ser ut som en vuxen klodyvel, bara mindre och med kortare andningsrör.

När vi hittar klodyvel så brukar de flesta tycka att den är ganska häftig. Det är nästan alltid ett av de största djuren vi hittar, det andra är trollsländenymfer som brukar vara ungefär lika stora eller större.

Eftersom klodyveln kan knipas rejält så brukar vi lyfta dem genom att ta tag om deras kropp försiktigt så att de inte når att knipas, eller fånga upp dem i en burk.

Men det finns en sorts vattenskorpion till i Svenska sötvatten. Om klodyveln liknar ett vandrande blad så liknar den Stavlika vattenskorpionen en vandrande pinne.

Liksom klodyveln så har den här ett andningsrör som sticker ut från bakdelen och gripklor på frambenen. Men denna är mer långsmal och kan ibland blandas ihop med skräddaren då dom är ganska likavarandra, framförallt när de inte blivit så stora.

Den stavlika vattenskorpionen tillhör släktet ”Rantara” men dess liv och föda är i princip likadant som klodyvelns. Kroppen, bortsett från andningsrör och gripklor kan bli 4 cm lång men när vi är ute och håvar så får vi oftast upp den när de är 1-2 cm långa i kroppen. Vid ett tillfälle har en grupp fångat en som var 4 cm i kroppen och det var praktfullt att se den så stor.

Även den stavlikna vattenskorpionen har vingar och vid varmt väder kan de flyga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *