Våren är här

Äntligen verkar vintern ha gett sig av och våren har kommit. Det är ju dock April än så man vet aldrig hur det svänger.

När våren kommer är många sugna på att jobba i trädgården. Bilen ska tvättas, däcken ska bytas om det inte är gjort. Odlingar planeras och kanske förkultiveras, gräsmattan behöver rustas upp och ogräset syns mellan stenplattorna.

Det är lätt att bara fokusera på hur fint det kan bli och vad trevligt det är att äntligen kunna vara ute och njuta i solen. Man blir lite piggare och gladare.

Men här har vi alla möjligheten att göra något bra för naturen. Det är inte ens någon direkt ansträngning, det handlar bara om att göra några aktiva val.

Bilen! Man får inte tvätta bilen på asfalterad uppfart. Det bästa är att tvätta den på platser avsedda för ändamålet som har brunnar med avskiljare och hindrar kemikalier från att nå naturen. Om man tvättar bilen på sin asfaltuppfart så rinner vattnet ner i närmsta dagvattenbrunn. Med sig tar vattnet inte bara rengöringsmedel, vilka trots allt finns mer eller mindre miljövänliga att välja på. Vattnet tar även med sig det som tvättas bort från bilen, tex oljepartiklar och asfaltpartiklar.

Ogräsbekämpning finns det också gott om alternativ för. Det finns många medel som innehåller kemikalier som absolut inte är bra för vattnet, djurlivet i vattnet och djurlivet i jorden under och runt ogräset.

Det absolut mest miljövänliga sättet att bekämpa ogräs är såklart att göra det för hand. Men det är kanske tid och energi inte alla orkar eller kan lägga. Det finns inga medel på svensk marknad som inte har negativ effekt på naturen på ett eller annat sätt. Därför är det bästa att göra grundligt förarbete vid anläggning av platser där man inte vill ha ogräs, att ta hand om tex gräsmattan så att den orkar konkurrera ut en del av de oönskade växterna och att vara noga med dosering vid använding av olika bekämpningsmedel. Kanske kan man stå ut med att det inte är helt perfekt?

Gräsmattan, mossa, ogräs, torra fläckar..

Det första att fundera på är ”hur perfekt måste min gräsmatta vara?”. Om det är stora mängder mossa så finns det två vägar att gå som är bättre än bekämpningsmedel. Att riva upp mossan är INTE ett av dem då det är en sporväxt som sprids när man river upp den.

Däremot så kan man göra att gräset har så goda förutsättningar som möjligt vilket gör att det kan konkurrera ut mossan. Mossa trivs på sur mark, gräs trivs inte lika bra. Om jorden är sur så kan man kalka och därmed höja ph värdet. Ett Ph värde på ca 7 brukar anses vara lagom för att gynna gräset. PH mätare kan man köpa i många byggvaruhus. Man kan också gödsla gräset för att på så vis ge det lite extra styrka. Läs noga på påsen så att du väljer ett gräsgödsel som inte skadar miljön och överdosera inte.

Just nu råder ingen torka men när det blir varmare så kan vatten bli en bristvara. För att hjälpa till att minska problemet med vattenbrist så bör man vattna på kvällen. Då temperaturen är lägre så avdunstar vattnet inte lika snabbt och mindre mängd behövs. Man kan även införskaffa en regntunna och använda det vatten man samlat under blötare period, för att vattna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *