Sportlov och allemansrättenoch ett utflyktsförslag

Den här veckan har Skånska skolor Sportlov.

Något vi sett det senaste året, är att pandemin gjort att många människor har börjat vistas mycket mer in naturen än vad vi sett tidigare. Naturen har blivit en frizon där man kan träffa folk på avstånd, få motion, rekreation och avkoppling. Vi hoppas att de flesta ska behålla sin nyfunna uppskattning för naturen och att det ska göra att den får ett högre värde än tidigare.

Något som är viktigt att lyfta då är allemansrätten. Vad man får och inte får göra när man nyttjar naturen.

Eftersom det redan finna många väldigt pedagogiska sidor där man kan lära sig mer om allemansrätten så vill vi gärna lyfta de sidorna istället för att upprepa vad de redan säger så väl.

Här är länkar vi rekommenderar att ni läser på för att få veta vad ni får och inte får göra. Ofta får man göra mer än man tror!

Naturvårdsverket

Svenska Turistföreningen

Utinaturen.fi

Inom Segeåns avrinningsområde finns många vackra platser att besöka och njuta av.

Bokskogen i Torup är populär med sina vandringsstiga, utegym och utelekplats. Även Bulltofta rekreationsområde ligger inom vårt avrinningsområde vilket också spillepengens rekreationsområde gör. Det finns gott om mysiga parker, lekplatser och trevliga rekreationsområde. Därför vill vi tipsa om något som kanske inte är fullt så välkänt. Något som kanske kan väcka intresse hos någon fotointresserad eller hos någon som är intresserad av lokal historia.

Malmö-Simrishamns järnvägen öppnades för trafik 1891 och 1970 upphörde den så ny bana via Ystad tagit över. 25 September 1895 skedde en olycka när två tåg frontalkrockade vid stationen i Staffanstorp.

18 mars 1907 skede Sveriges hittills enda tågrån på sträcka mellan Staffanstorp och Djurslöv.

Mer om det och annan historik kan ni läsa på cyklabanvall.nu

Även om mycket av järnvägen är nedmonterad så finns det fortfarande sträckor kvar där man kan promenera. Tex kan man ta bussen eller bilden till Kirsebergs sporthall (Lokalbuss 31 stannar där) och sen promenera mot Staffanstorp och gå så länge ni orkar eller tills det inte går att följa den längre. På vägen kan ni se gamla kvarvarande spårrester, växlar och annat som ger en känsla av ett liv som varit och som ger många bra fotomöjligheter. Här är några av de bilder som fotointresserade medarbetare hos oss på Segeåns Vattendragförbund och Vattenråd, tagit längst järnvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *