Säsongen går mot sitt slut

Med regn och kyla kommer slutet på exkursionssäsongen.

Vi börjar ta emot bokningar från ungefär mitten på april, vädret avgör. Är det tillräckligt varmt så finns det djur då, är det en lång vinter så är det inte lönt att ge sig ut förrän det närmar sig maj månad.

Det har varit många härliga dagar då vi njutit av att få förlägga arbetstiden utomhus. Lagom varma faktiskt. Ska man ha vadarbyxor på sig så vill man helst inte ha för varmt heller. Detta året har vi satsat på att ha mycket verksamhet för allmänheten, något som var planerat till år 2020 men vi alla vet ju hur det året gick. Projektet förlängdes och vi har med råge uppfyllt vad vi lovat.

Eksholmssjön är en av favoritplatserna för exkursion. Bra tillgänglighet, mycket djur och underbart vackert.

Samtliga kommuner inom avrinningsområdet har fått erbjudande om håvning. Intresset har varit varierande stort och absolut störst intresse har det varit i Burlöv, där så många ville prova, så vi fick planera in flera tillfälle.

Tidigare har vi framförallt annonserat med uppsatta lappar och genom att be kommunerna hjälpa till på deras kanaler. Detta året provade vi att använda lokala facebookgrupper. Något som fungerar mycket bra men inte var möjligt i alla kommuner. En del kommuners lokala grupper var det inte tillåtet att annosera i och i någon var det inte tillåtet att bli medlem såvida man inte bodde i kommunen. Det har varit lärorikt att prova denna kommunikationsväg och vi tar med oss vad vi lärt oss, till nästa säsong.

Nytt för i år har även varit att vi kunnat lägga in evenemangen här på vår hemsida, med länk till ett bokningssystem. Detta förenklar saker rejält jämfört med att ta emot anmälningar via mail, när man har många evenemang på gång.

Såklart har vi även varit ute med skolklasser. Vi är fortfarande inte uppe i mängden vi var i innan pandemin men det har blivit en del. Något som påverkat detta var en knäoperation med efterföljande rehab som gjorde den typen av arbetsuppgifter direkt olämplig och vissa dagar, omöjlig. Därför fick vi skjuta på starten med håvningar till i slutet på maj, och vågade heller inte ta bokningar mer än med kort varsel, då knäts status styrde vad som var möjligt. Det är såklart tråkigt att behöva säga nej och därför är vi extra glada för att vi kunnat komma igång igen.

Innan pandemin hade vi ungefär 750 elever/säsong som vi träffade och i år har det blivit en tredjedel. 250 elever. Men i gengäld har vi träffat många människor på våra exkursioner med allmänheten. Eventuellt finns en exkursion kvar innan vi packar ihop för säsongen. Om den blir av så har åldern på deltagarna varit från 5 år till universitetsstudenter. Om den inte blir av så har vi fortfarande nått från 5 år till gymnasiet. Det får ändå anses vara godkänt under förutsättningarna.

Nästa år hoppas vi verkligen att det ska bli möjligt att köra på i fullt tempo.

Bjuder på lite bilder från säsongens lerigaste exkursion som avslutning.

Ju mer eleverna trampade runt, ju längre ut tvingades dom går för att komma förbi leran och ut till bättre vatten.
Dessa vadarna var relativt rena jämfört med hur en del såg ut i slutet av dagen. Men endast ett par läckte! Några barn trillade dock och då blir det lera på insidan också.
Mycket material får bytas ut efterhand för att det slits. Men den här artbestämningskartan har varit med från början. I 6 år har den varit trotjänare nu och än är den inte slut.
Det fanns mycket djur i det leriga vattnet men ibland är det roligare att bara vada runt och uppleva, än att undersöka djuren.
Mat smakar alltid bäst i naturen. Många ”bagaeluckeluncher” har det blivit under exkursionssäsongen.
Genom lera, in i vassen och ut på andra sidan. DÄR fanns vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *