Nu är det dags att planera höstens aktiviteter

Även om sommaren inte är slut, semestrarna och loven pågår så är det ändå dags att börja blicka framåt.

Fram till ungefär mitten av september, ibland lite längre, håller vi aktiviteter utomhus. I första hand handlar det om att undersöka djuren i vattnet.

Från en exkursion med en skolklass, då någon hittade en vattensalamander som med stor nyfikenhet undersöktes, innan vi släppte tillbaka den i vattnet.

Vi har ett härligt uteklassrum vid Aggarpsvallen i Svedala, som vi använder så mycket vi kan. Men vi tar oss även runt i de andra kommunerna. Innan semestern hade vi exempelvis vattendragsvandring vid Almåsa fritidsby i Malmö och håvningar i Åkarp som ligger i Burlövs kommun.

Samtliga evenemang var mycket uppskattade och besökarna önskade egnast fler tillfällen. Det är det bästa betyget enligt oss.

Varför har vi såna här evenemang? Hur hjälper det vattnet? Ja det kan man fråga sig men faktum är att grunden till allt framgångsrikt miljöarbete är, enligt oss och många andra, information och kommunikation. Vi tycker också att det är viktigt att inte blanda ihop de två begreppen utan att information är enkelriktat och kommunikation är i båda riktningarna. Dvs Informera kan vi göra genom hemsidan, skyltar, och annat material vi trycker upp. Kommunikation sker när vi är ute i fält och kan ta emot frågor, få höra andras historier, kanske även få förslag på samarbete eller höra andras kloka förslag på framtida åtgärder.

Genom att träffa människor och få möjlighet att kommunicera, så kan vi väcka ett större intresse och öka kunskapen för Segeån, för Segeå-projektet och för vattenvård överlag. När vi uppnått ett större intresse, kunskap och förståelse så är också människor mer positivt inställda till att göra sin del för vattnet eller för att förstå behovet av åtgärder.

Vi kommer inom kort att annonsera ut ett antal evenemang för allmänheten, där målet är att vi ska vara i alla våra sju kommuner.

Men det går även jättebra för skolor att höra av sig och antingen boka vårt material eller, om tid finns, boka material + en guide.

Vi har vadarbyxor i de flesta storlekar från 28-43. Vi har vattenkikare, håvar, artbestämningskartor, vattenkar, förstoringsglas mm. Allting är helt gratis.

Vi har också ett urval av övningar så att håvningen kan kombineras med tipsrunda, experiment, naturbingo eller annat som är lämpligt för just den åldersgruppen. På så vis kan vi dela in grupper i mindre grupper med olika stationer. Alla skolor i Svedala. Malmö, Lund, Trelleborg, Burlöv, Staffanstorp och Vellinge är välkomna att höra av sig för att boka, även om de skulle råka ligga utanför avrinningsområdet. Tyvärr är tiderna begränsade så vi kan inte garantera att alla som hör av sig kan få en tid utan det är först till kvarn som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *