För Allmänheten

Precis som varje organism i vattnet har en stor viktig roll för ekosystemet, så har även varje människa möjlighet att påverka. Vad du gör, spelar roll.

Vad kan DU göra?

Men det är inte alltid lätt att veta vad man kan göra och olika människor har olika förutsättningar. Därför har vi samlat lite information om hur du kan hjälpa till att förbättra förutsättningarna för vattnet i din närhet liksom hur du kan hjälpa den biologiska mångfalden. Vi kommer att fylla på med information och tips efterhand. Allt handlar om att göra val. En del saker är val av produkter och en del är val av agerande.

Städning

Håll utkik efter dessa märkningar i affären!

Det finns oändligt med städmaterial att välja på. Här kan man välja olika ambitionsnivå. Ett första steg är att kontrollera om medlet du köper har miljömärkning. Du kan läsa mer om miljömärkningar här.

Nästa steg är att byta ut det du brukar använda. Naturskyddsföreningen har tagit fram en mycket bra lista över sätt att städa utan kemikalier. Många av knepen är dessutom både tidsbesparande och kräver väldigt lite insats. Se listan här.

Tvätta bilen kan man göra på många sätt. Något man INTE ska göra är att tvätta den på sin hårdgjorda uppfart. Det bästa du kan göra är att tvätta bilen på en av de många firmor som finns. Oavsett om det är en bilfirma som sköter handtvätt, en automatisk biltvätt eller en drive-in ”gör det själv” så har alla dessa hårda krav på sig att förhindra att kemikalierna som används vid biltvätten, sprids till naturen.

Om du inte har möjlighet att köra till någon av dessa platser så är det bäst om du tvättar bilen på gräs, om inte heller detta går så bör du stå på tex singel. Detta gör att vattnet med kemikalierna går ner i marken och då kan jorden hjälpa till att rena vattnet innan det når vattendraget, där skadan av kemikalierna är störst.

I din trädgård

Hur du väljer att ha din trädgård kan spela stor roll för naturen. Genom att plantera olika sorters blommor, buskar och träd, gynnar du den biologiska mångfalden och ger mat åt många olika insekter och våra pollinatörer. Generellt så är alla inhemska buskar och träd som får frukt eller bär bra att plantera, till exempel hallon, krusbär, äpple, plommon etc. Det finns även en hel uppsjö av ettåriga blommor och fleråriga perenner som gör stor nytta för våra pollinatörer. Naturskyddsföreningen har sammanställt en lista på bra växter att välja på här:

Att bevara ytor som gräs, singel, rabatter och annat där vattnet kan tränga ner, bidrar till att rena vattnet naturligt och minskar också översvämningar. Genom att bygga en liten damm eller vattenspegel i trädgården kan man gynna många av våra hotade arter som bland annat grodor, fåglar och en del insekter. Här finns en länk till en föreläsning om trädgårdsdammar, hur man kan anlägga dem på enkla sätt och vilken nytta de har i trädgården och landskapet!

Läkemedel

Idag finns inga metoder för att till 100 % rena läkemdelserester från avloppsvattnet. Det innebär att en av del av den medicin eller smärtlindring du tar, når naturen genom avloppet.

Givetvis avråder vi inte någon från att ta sin medicin men om du har huvudvärk så kan du prova dricka ett glas vatten extra, innan du tar en tablett. Du kan också vara mycket nogrann med att lämna in all gamla eller överblivna läkemedel till apoteket.

Påverka!

Som medborgare har man både en rättighet och en skyldighet att påverka närmiljön i sin kommun. Man kan till exempel organisera sig i föreningslivet lokalt eller i nationella organisationer som till exempel Naturskyddsföreningen. Om man har idéer kring till exempel en park, damm eller ett vattendrag och hur den skulle kunna utvecklas för att gynna biologisk mångfald, rekreation, vattenkvalité eller något annat så brukar de allra flesta kommuner ha en hemsida för medborgarförslag. Där kan man lägga upp sitt förslag så att andra medborgare kan rösta på det, om det får ett visst antal röster tas frågan upp i kommunen. Ett annat sätt att påverka är att samla sina grannar och vänner för att försöka få till en namninsamling för att påverka politikerna i kommunen. Ju fler som engagerar sig i vattenfrågor desto större är chansen att förändringar sker!

Plogging

En ganska ny trend i Sverige är ”plogging”, det innebär att man joggar och plockar skräp samtidigt! Man drar ut på joggingtur antingen själv eller med några vänner och tar med sig påsar eller mindre ryggsäckar där man sedan kan plocka upp det skräp som man hittar under joggingturen. Tyvärr hamnar mycket av det skräp som slängs i naturen förr eller senare i våra vatten, att plocka upp skräpet ur vattnet eller innan det hunnit komma dit gör stor skillnad för hur vi upplever naturen och kan också förhindra föroreningar att spridas i naturen. Vem vill gå ut i en skog eller längs en å som är full av skräp?